Hangi Yazılım Dili Öğrenilmeli ve Nereden Başlanmalı – 2022

Öncelikle en popüler olan yazılım dili ile başlanmalıdır, hangi dil ile başladığınızın ilk etapta bir önemi bulunmuyor, burda dikkat edilmesi gereken tek unsur en popüler dille başlamak olacaktır, hangisi demekten ziyade stack overflow üzerinden en popüler dili tespit etmek ve ilk kodumuzu “Merhaba Dünya” yı bu dille yazmak gerekir.

Yazılım mimarisini yani bilgisayar ile konuşmayı öğrendikten sonra gerisi sadece yazım tipini öğrenmektir. Kodlama proje geliştirilerek öğrenilir, kitap okur gibi bir yazılım dilini öğrenmek imkansızdır, evet genel sık kullanılan fonksiyonları ezberlersiniz ancak bunlar size bir değer katmayacaktır sadece işinizi kolaylaştırır ama bir algoritma geliştirmeyi bilmiyorsanız öğrendiğiniz bu fonksiyonlarda hiç bir işinize yaramayacak.

İlk etapta başlanması gereken nokta algoritma dır yani bir bilgisayar gibi düşünebilmektedir bu ne demek dersekte;
Bilgisayarlar baktığınız zaman dünyanın en akılsız cihazlarıdır , siz ne derseniz onu gerçekleştirir, sizin verdiğiniz komutlar dışında bir işlemi gerçekleştiremez, e diyeceksiniz yapay zeka ne o zaman, kabaca bir tabirle buda aslında programcısının belirlemiş olduğu direktifleri yerine getirir. Bir yapay zekanın bir şeyleri öğrenmesi ve karar verebilmesi için sizin ona çok fazla data vermeniz ve o datalar karşısında neler yapması gerektiğini önceden belirlemeniz gerekir.

Algoritma geliştirmeyi öğrenmek için ise günlük hayatta farkettiğiniz sizi meşgul edecek konuları yazılıma çevirin . Örnek bilgisayarınızın masaüstü resimlerini bir siteden otomatik olarak indirmeyi deneyin bunun için basit bir bot yazabilirsiniz, yada cep telefonunuz için gelir gider takibi yapabileceğiniz sıklıkla nelere para harcadığınızın istatistiğini çıkarabilecek bir yazılım yapın.

Şuanda en popüler dil PYTHON , çünkü öğrenmesi basit diğer dillerde öğrenmeyi zorlaştıracak bir çok yapı bu bilde yok , her işlem için özel sınıflar daha önceden yazılmış siz sadece projenize kütüphaneyi import edin fonksiyonu tanımlayın datayı verin ve size istediğiniz sonucu versin. Diğer dillerde bu sınıflar oldukça az o yüzden öğrenmesi biraz zor olabiliyor. Bir java da uzak sunucudan bir veri çekebilmeniz için minumum 20 satır kod yazarsınız . PYTHON ile bu işlemi tek satırda çözersiniz, aynı şekilde PHP içinde bu zor olacak cURL kütüphanesini kullanmak için 10 satır tanımlama yaparsınız . React için dersek burdada aynı şekilde tek satırda işleminizi çözebilirsiniz ancak syntax yapısını çözmeniz anlamlandırmanız için orta seviye bir yazılımcı olmanız gerekir.

Python ile yazılıma başlayıp; for, while, if, else gibi döngü ve koşullandırmaları öğrendikten sonra hangi alanda proje geliştirmek sizin hoşunuza gidecekse ona yönelin, ben php öğrendim burda iş bulamam ilerleyen süreçte ne yaparım diye düşünmeyin , bir dilin yapısını öğrenmeniz sadece bir gününüzü alacaktır , iyi bir algoritma geliştiricisi ve yazılım mimarisine tam hakimseniz farklı dili öğrenmeniz bir günü geçmeyecektir. Öğrenmek kelimesi burda biraz yanlış olabilir çünkü dilleri öğrenmek demek o dilin tüm temel fonksiyonlarını bilmek demektir buda çok gerekli bir durum değil aslında.

Dilin temel fonksiyonlarını öğrenmeniz zaman alacaktır daha doğrusu bu işlemi konuşur gibi yapmanız için zamana ihtiyacınız var kullandıkça öğrenilir, bunun içinde ortadan daha üst seviyede bir ingilizceye ihtiyacınız var türkçe olarak bir kaynak aramak ve sorununuzun çözümünü bulmanız sizi çok yorar ve yıldırır bu yüzden aradığınız fonksiyonun kısa bir açıklamasını google ladığınız zaman direk fonksiyon karşınıza çıkacaktır.

Öğrenme esnasında diğer dikkat edilmesi gereken konu hata okuyabilmektedir, sizin yazdığınız kod çalışmıyorsa bilgisayar size bunun neden çalışmadığını söyler bu hata sonucundan kodunuzda düzenleme yapmalısınız, işte bu hata kodlarını okuyabilmenizde ne kadar ingilizce bildiğiniz ile ilgili. Bundan seneler öncesinde bu hata loglarıda çok anlaşılır değildi size bir hata log numarası verir kenara çekilirdi ama artık diller editörler ile bu hata kodlarının neye karşılık geldiğini size anlamlı cümleler halinde terminalden söyler, hala mı anlamadınız o zaman bu hata kodunu google a direk yazın karşınıza o sorunla karşılaşmış diğer kişilerin çözümleri çıkacaktır.

Yazılım öğrenmek için nasıl bir sisteme (bilgisayara) ihtiyacım var ?
Aslında bu sorunun cevabı günümüzde çok kolay çünkü web,mobil yada bilgisayar programı geliştiriyorsanız çok aman aman özellikli bir bilgisayara ihtiyacınız yok , oyun yada 3D bir proje geliştiriyorsanız bu aşamada daha güçlü bilgisayarlara ihtiyacınız olacak . Bu yazımızda başlangıç olduğu için sadece editör açabilen herhangi bir bilgisayarda yazılım geliştirebilirsiniz.

Yazılım için en iyi editör nedir ?
Bu yazımın yazıldığı tarihte en iyisi VsCode Studio , ilerleyen süreçte yöneticileri saçma kararlar alarak editörü yavaşlatmaz, topluluklar da desteğini bu editörden çekmezse bu böyle gider gibi. Editör ler tecrübelerime göre beş yılda bir değişir , değişir derken her beş yılda bir daha iyi bir alternatifi çıkar, editör seçerken ne kadar geniş bir topluluğu var yada ne kadar plugin geliştirilmiş bunları inceleyerek seçilebilir. Editör seçimi neden önemli , kodunuzu yazarken daha size hatanın yerini gösterir, pluginler sayesinde daha hızlı kod yazarsınız , temel fonksiyonları size yazarken hatırlatır , kodlardaki girintileri kendisi ayarlar vs…

 

Uygulama Geliştirme:
İlgili Makalaler