Mobil Uygulama Geliştirme

Mobil uygulama geliştirmek için IOS , Android ve Windows phone olarak üç farklı yazılım dilini öğrenerek uygulama geliştirmeye başlayabiliriz.

IOS tarafında uygulama geliştirmek için Swift dersleri alarak IOS alanında uygulama geliştiricisi olabilirsiniz,bu durumda diğer platformlar için uygulama geliştirilemez sadece iphone, ipad yada mac osx için uygulama geliştirilebilir, ve Swift native bir dildir dolayısıyla yapamayacağınız uygulama yada oyun yoktur, IOS ortamında uygulama geliştirme işlemi XcodeEditor kullanılarak yapılır bunun dışında bir editör kullanamazsınız .

IOS tarafında uygulama geliştirebilmeniz için MAC bilgisayarınız olmak zorundadır alternatif methodlar vardır hackintosh gibi ancak verim alamazsınız ve çok fazla sorun ile karşılaşırsınız. IOS tarafında uygulama geliştirmek biraz pahalıdır bilgisayarı ayrı pahallı mağazasında Developer hesabınızın olması ayrı pahallıdır şuanda bir IOS develepor programına katılmak yıllık 750 TL dir.

Android tarafında uygulama geliştirmeniz için herhangi bir bilgisayarınızın olması yeterlidir (windows, linux, osx) ancak burdada telefonu bilgisayarınızda simule edebilmeniz windows tarafında oldukça sıkıntılı çünkü Sanal telefon çok fazla ram ve  CPU tüketmektedir bundan dolayı bilgisayarınızın güçlü olması gerekir, özellikleri düşük bir bilgisayarda bu işlemi gerçekleştirmeye çalışırsanız similatörün açılması saatler alabilir yada talep ettiğiniz bir işlemin sonucunu görmeniz için bir kahve içerek beklemeniz gerekecektir. Android kodlama işlemi Android Studio da yapılır ve yeni sürümleri ile kodlama işlemi artık oldukça basite indirgenmiş durumda .

Android ortamında uygulama geliştirmeniz için iyi bir JAVA geliştiricisi olmanız gerekir çünkü android ileri JAVA teknikleri ile yazılım kodlamayı gerektirir, ayrı bir dil olarak kotlin de kullanabilirsiniz ancak kotlinde java ile yazılmış ve java nın yazılımını kolaylaştırmak için geliştirilmiş özel bir yazılımdır.

 

Android veya IOS tarafında uygulamamızı geliştirdik artık mağazaya yükleyerek kullanıcılarla tanıştırma vakti geldiğinde IOS tarafında işler oldukça karışık durumda uygulamanızı yazdınız artık hazır ve mağazaya yükleyeceksiniz bu yükleme işlemini sadece Xcode Editör üzerinden gerçekleştirebilirsiniz ve uygulamanızı yüklediğinizde uygulamanız tamamen gerçek editörler tarafından birebir kullanıcı deneyimine dayalı olarak incelenir ve en ufak hatada bu hatayı sizin düzeltmeniz istenir ve bu işlem haftalar sürebilir ancak Android tarafında uygulamanızı botlar kontrol eder ve performans yada kilitlenmeler ile ilgili bir sorun yoksa üç saat içinde onaylanabilir .

Bu dillere ve yazılım geliştirme ortamlarına en güzel alternatif ise React Native dir ve RN ile uygulama geliştirmeyi en güzel ve keyifli hale getiren uygulama ise EXPO dur , EXPO sayesinde dakikalar içinde basit bir uygulama geliştirebilirsiniz ve her iki platform içinde sadece tek bir terminal komutu ile uygulamalarınızın derlenmiş halini indirebilirsiniz. React Native ile kodlarınızı JS ile yazarsınız ve RN geliştiricisi Facebook bu işide sadece sizin kullanabileceğiniz işlemleri native hale getirilmesini sağlayan componentler geliştirmiştir bunlar sayesinde aslında JS ile değilde HTML ile uygulama geliştiriyormuş gibi bir hisse kapılabilirsiniz.

React Native ile kodlarınızı istediğiniz editörde yazabilirsiniz ancak en verimli ve güzel olanı Visual Studio Code Editör dür, sanki bu editör React Native için yazılmış gibi hissedebilirsiniz.