PHP Nedir , PHP Dersleri

PHP Kolay öğrenebilen php dersleri ni kolayca bulabileceğiniz geniş bir topluluğu bulunan betinleme dilidir. Diğer sunucu web sitesi programlama dillerine nazaran öğrenmesi çok kolaydır.

PHP Nedir ?
Php sunucu tarafından yorumlanan derlemeye ihtiyaç duymayan ve açık kaynak kodlu olan bir yazılım dilidir. PHP sayesinde yazamayacığınız uygulama hemen hemen yoktur, paylaşımlı sunucu kullanıyorsanız yapabilecekleriniz sınırlanır çünkü hosting firmaları kesinlikle sunucu bazında işlem yapmanıza izin vermeyecektir .

“Facebook kurucusu Mark Zuckerberg PHP ile yapay zeka çalışmaları yaptığını duyurmuştur.”

PHP 1995 tarihinden itibaren varlığını sürdürmektedir, ve çoğu programla dilinin önüne esnek yapısı açık kaynak kodlu olması ve geniş topluluğu sayesinde öne geçmiş durumdadır.

PHP tek başına kullanılması oldukça güçtür çünkü kullanıcıdan data alınması ve bu dataların işlenerek kullanıcaya geri döndürülmesi gerekir bu işlemde PHP; CSS ve HTML etiketleme ve gösterim biçemleri ile sağlanabilmektedir . HTML oldukça basit bir etiketleme yapısıdır (HTML için dil demek çok doğru değildir HTML bir dil değildir etiketlemedir. !)  , PHP ile aynı zamanda MYSQL gibi birçok veritabanını kullanabilir data saklayabilir ve bu dataları işleyebiliriz.

Günümüzde PHP ile yazılmış devasal projeler bulunmaktadır bu projelerin nirvanası Facebook sonrasında WordPress gelir, İngilizce biliyorum demek artık sizin için bir artı olmaktan çıkmış herkesin biliyor olabilmesi gerektiği olarak görülüyorsa PHP de yazılım için bilinmesi gereken en önemli dillerden birisidir, sebebi dersek siz bir web yada pc yazılımcısı iseniz amerikayı yeniden keşfetmenize gerek yoktur, bir blog sitesi kuracaksanız bu işler için saatlerce kafa patlatmak yerine wordpress kurun temanızı seçin ve blog siteniz yayında e peki işlem bu kadar basitse PHP bize burada ne işe yarayacak diyebilirsiniz, bu aşamada PHP yi biliyor olmanız sitenizi kolayca düzenlemeniz için can alıcı noktadır. Eğer blog sitesi üzerinden ticaret yapıyorsanız ticareti yaptığınız üçüncü kişi ufak bir moderasyon isterse burada PHP ile kolayca işinizi görebilirsiniz.

PHP diğer programlama dilleri gibi karmaşık bir yapısı yoktur örneklersek bir değişken tanımlamak için $ kullanmanız yeterlidir, integer,String,Doble,Float gibi kavramlar ile dövüşmenize gerek yoktur sadece tek tanımlama ile hepsini tek değişkenle bile kullanabilirsiniz. Bu işlemi en iyi JAVA ile karşılaştırarak örnekleyebilirim;
Java da iki sayı toplanacaksa

int a=0;
int b=2;
System.out.println(a+b);

Bide bu işlemi PHP ile yapalım

$a=0;
$b=2;
echo $a+$b;

en basit şekli ile anlatmaya çalıştım , PHP nin diğer nimetlerinden biraz daha bahsedecek olursak PHP Dersleri bulmak internet üzerinde oldukça kolaydır, yüzlerce kişi PHP uzmanıdır ve youtube yada kişisel bloglardan kolayca PHP öğrenebilirsiniz.

 

PHP ile en çok kıyaslanan Dil ASP Nedir ? ASP ye karşılık neden PHP ?

En çok tartışılan ve kavga edilen iki dil ben bu kavgada oyumu PHP den yana kullanıyorum , ASP ile yazılım yapmanız için bile ortamını satın almanız gerekir, PHP için ise sadece bir not defteri tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir ve platform bağımsız olarak çalışabilir. PHP dersleri ni bulmak ASP nazaran daha kolaydır ve PHP daha anlaşılır bir kod yapısı sunmaktadır. Aynı zamanda PHP ile yayın yapacağınız sunucunuzda kullanacağınız hiç bir servis için ücret ödemenize gerek yoktur ancak ASP de işletim sistemine dahi ücret ödemeniz hatta kullanacağınız veritabanına dahi ücret ödemek zorundasınız !.

Burda üçüncü parti yazılımlarada değinmek istiyorum eğer bir web sunucunuz var ise burada PHP için cPanel , ASP için Plesk Panel kullanmalısınız , burada her iki dil içinde her iki panelide kullanabilirsiniz ancak en uyumlu sorunsuz çalışmasını istiyorsanız bu ikileleri ayırmamanız önemlidir. Burda asıl değinmek istediğim konu her iki firmayada destek talebi gönderin (Pleske ulaşabilirseniz!) alacağınız cevapları ve yardımları karşılaştırın . cPanel alanı olmayan konuda dahi size yardımcı olacak ve sorunlarınızı 48 saat içinde çözecektir (Tecrübeyle sabit !).

PHP çalıştırmak ve tam anlamıyla bir proje yayınlamamız için üç esas servise ihtiyacımız vardır ;

PHP Yorumlayıcısı
PHP yorumlayıcısı ile kastımız Apache,Nginix,Litespeed gibi yorumlayıcılardır ve PHP ile yazdığımız kodları bu yorumlayıcılar çalıştırır makina diline çevirir ve istediklerimizi bize verir. Bunların arasından benim kullandığım ve tavsiye ettiğim en başarılısı Nginx dir. (Nginx yazılarımı inceleyebilirsiniz.)

DNS Sunucusu
DNS sunucusu sayesinde kısaca domain adresi ile gelen sorguların sunucudaki konumunu belirtiriz.

Veritabanı
PHP ile en çok ve başarılı çalışan veritabanı MySQL dir, bunun dışında onlarca veritabanı bulunur, MySQL dışında alternatif en başarılı veritabanı ise MongoDB dir. (Blogumda bunlar ile ilgili yazılar mevcutdur.)

PHP Nasıl Geliştirilir ?

PHP geliştirme ortamı için bir FTP programınız bir Linux-cPanel hosting hesabınızın bulunması ve bilgisayarınızda bir not defterinin olması yeterlidir ancak büyük bir proje geliştirmek istiyorsanız . Bilgisayarınıza XAMP-WAMP server kurmanız sonrasında Virtual Studio indirmeniz ve bunların üzerinden geliştirme yapmanız gerekecektir, XAMP-WAMP sayesinde bilgisayarınız bir PHP sunucusuna dönüşecektir, yeterli ayarlamaları yapmanız durumunda hatta internette bilgisayarınızı bir sunucu olarak gösterip yayın dahi yapabilirsiniz.

Büyük projeler geliştirmek oldukça basittir OOP yapısı kazanabilen bir dil olduğu için ekip olarak bir proje geliştirilebilir fonksiyonlar sınıflar methodlar apiler classlar arasında kolayca kaybolabilirsiniz.