React Native Dersleri – Nereden Nasıl Başlamalı ?

React Native mobil uygulama geliştiren herkesin bilmesi gereken bir alternatif, cross platform uygulama geliştirecekseniz yada uygulamanızda oyun gibi 3D tasarımlar bulundurmayacaksanız tek alternatif bile denilebilir. Tek alternatifi özellikle vurgulamamın en büyük sebebi ücretsiz olması diğer Kütüphaneler belirli bi yerden sonra yada kullanımdan sonra sizden ücret talep ediyor.

React Native in bu kadar popüler olmasındaki en büyük etken kolay kodlanabiliyor olması, ücretsiz olması ve kodlarının açık ve anlaşılabilir olmasıdır, react native ile uygulama geliştirme işlemi aslında HTML – CSS – JS web sitesi geliştirmek ile aynı yapı yani html taglarını CSS ile şekillendirip JS ile hareket/işlem kazandırıyorsunuz.

React Native Nedir ?

React Native Facebook tarafından geliştirilen cross platform mobil uygulama yazmanıza yardımcı olacak JS Kütüphanesidir. React Native in birde React sürümü var bununlada web sitesi tasarlayabilirsiniz ve günümüzde sayfa yenilenmeden işlem yapmak biraz moda buda React ile kolaylıkla yapılabilir, bizim olayımız React Native olduğu için bundan bahsedeceğiz.

React Native ile dinamik internet üzerinden veri alıp veri gönderebilen uygulamalar yapabilirsiniz hatta 2D oyunlar dahi yapabilirsiniz, 3D kısmında halen geliştirmelerin devam ettiği internette yer almaktadır.

Cross Platform Nedir ? 

Tek bir platform için bir uygulama geliştirdiğinizi ancak bunu İOS , Android, Windows tarafındada çalıştırabildiğinizi düşünün yani aslında bir web sitesinin tüm cihazlarda çalıştığı gibi çalışan bir yapı denilebilir.

Web sitesinden farkı ise her platform için ayrı ayrı derleniyor ki bunuda siz yapmıyorsunuz sadece tek bir satır ile hangi platformda derlenmesini istediğinizi belirtiyorsunuz ve APP tarafınıza iletiliyor .

React Native Nasıl Kurulur ? 

Kurulum için iki alternatif bulunuyor birisi EXPO ile kolay kurulum ve yazılım diğer ise saf RN kurulumu , direk facebook.github da yayınlanan şeklinde kurup kullanmanızı önermiyorum çünkü orada çok fazla nedeni belli olmayan hatalar ile karşılaşabilirsiniz ve sizi hemen soğutacaktır. Bu yüzden direk EXPO kullanınız hatta kullanın başka alternatifler aramayın .

React Native İlk Başlangıç Nasıl Olmalı ? 

Öncelikle iyi seviyede HTML – CSS bilmelisiniz JS içinde başlangıç seviyesi yeterlidir, çünkü normal web de kullanılan JS den oldukça farklı bir yapısı var. HTML CSS kısmıda biraz farklı ancak olayı anlamlandırabilmeniz için iyi bilginizin olması gereklidir.

Eğer yeterli zamanınız var ise github üzerinden hazır yazılmış uygulamaları inceleyerek başlayın , yazımın genelindede özellikle vurguladığım EXPO araştırması yapın ve EXPO ile geliştirilmiş uygulamaları inceleyin aksi takdirde kafanız çok karışabilir, EXPO dışında kullanımda .java dosyalarına kod eklemeniz çıkarmanız gerekiyor buda sizi RN den soğutabilir.

React Native Tasarım Nasıl Yapılır ? 

HTML den alışık olduğumuz CSS taglarının neredeyse aynı kullanılarak RN uygulamanıza tasarım verebilirsiniz normal web css olarak bildiğimiz CSS den ufak farklılıkları mevcut dur bunlara örnek ile değenirsek normal web css de arka plan rengini vermek için background-color kullanırız, RN de ise backgroundColor kullanırız.

React Native Kaynakları Ne Durumda ? 

React native’nin paylaşmayı seven yardımcı bir topluluğu mevcut gerek expo tarafında gerekse facebook grupları ile kolaylıkla sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz. Ayrıca facebook.github.io tarafındada açık bir kaynağı bulunuyor bu sayfayı kullanabiliyor olmak için biraz RN de ilerlemiş olmanız gerekecek.

 

React native in ilk çıktığı zamanlar ile bu yazının yayınlandığı zaman arasında oldukça gelişme mevcut facebook bu kütüphanenin arkasında ve sürekli geliştiriyor EXPO ile de iyice kuvvetleniyor. Eğer bu kütüphaneyi öğrenerek cross platform uygulama geliştirmek istiyorsanız doğru tercih .

Uygulama Geliştirme:
İlgili Makalaler